Mural Terbesar Di Malaysia Indah UPC

Pernah Berputus Asa, Akhirnya Lelaki Ini Berjaya Siapkan Mural Terbesar Di Malaysia

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

Belakangan ini, semakin banyak bangunan-bangunan lama yang kusam dan lusuh dihidupkan dengan lukisan mural. Memenuhi lukisan mural di dinding-dinding bangunan telah menjadi trend bagi mengindahkan suasana bandar, malah turut memberi peluang kepada pelukis menterjemahkan lukisan mereka.

Seorang pelukis mural, Fadzlan Rizan Johani, 40, melahirkan rasa syukur apabila berjaya menyiapkan lukisan mural terbesarnya di Indah UPC iaitu bangunan berhampiran Vivo Residential Suites di Jalan Klang Lama.

Tiada apa yang mengembirakan apabila menerima maklum balas orang ramai yang rata-rata memuji hasil air tangannya itu. Fadzlan turut berkongsi gambar sebelum dan selepas di media sosial Facebook pernah hampir berputus asa dan terfikir untuk mengupah orang lain. Namun berkat sokongan keluarga serta rakan, beliau akhirnya berjaya hasilkan mural terbesar itu.

Mural Terbesar Di Malaysia Indah UPC
Sumber: NST

Memetik sumber Harian Metro, lukisan mural bertemakan Tree of Hope -memaparkan pokok sawit dan alam semula jadi itu bersaiz 1950 meter persegi memngambil masa lebih kurang sembilan bulan untuk menyiapkan keseluruhan mural.

“Syukur, penat lelah selama berbulan ini terbayar dan inilah hasil mural bertema Tree of Hope yang banyak menonjolkan pokok sawit dan alam semula jadi,” katanya yang terpilih untuk projek melukis mural daripada pemaju, MRCB.

Mengulas tentang perjalanan menyiapkan muralnya, selain faktor cuaca, Fadzlan bersyukur kerana tidak mengalami sebarang masalah besar dan sering diberi sokongan serta motivasi daripada komuniti di situ yang menaikkan semangatnya lagi yang kadang kala turun naik.

Demi merealisasikan tugas yang diberi, Fadzlan makan, tidur, mandi dan solat di kawaasan. Ada kalanya, isteri datang untuk membantu apa yang perlu dan kenangan itulah yang tidak dapat dilupakannya.

“Sebagai arkitek bebas, saya tidak pernah membataskan diri untuk membuat kerja lain luar dari bidang saya dan lukisan mural bagi saya adalah seni yang mampu mengeratkan hubungan kekeluargaan kerana ia boleh menjadi aktiviti sekeluarga.”

Jika anda sukakan gambar berlatarkan lukisan mural, Fadzlan sarankan datang pada hujung minggu untuk pemandangan yang memuaskan.

https://www.facebook.com/fadzlanrizanjohani/posts/10157682556913726