kesucian Halal restoran Dan Pork Free 1

Kesucian Halal Restoran ‘Pork Free’: Adakah Benar-Benar Menurut Piawaian Islam?

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

Mencari makanan halal sudah menjadi kewajiban setiap yang bergelar Muslim. Merupakan satu isu yang sensitif dalam kalangan masyarakat Muslim, masih ramai yang tertipu dengan papan tanda serve no pork, pork free dan no lard. Sejauh mana kesucian halal restoran kedua-duanyanya?

Apa yang membezakan halal dan no pork? 

HALAL – Premis bebas daripada menyediakan masakan berasaskan khinzir, arak dan haiwan darat yang tidak disembelih. Malah peralatan yang digunakan juga bebas daripada najis.

NO PORK – Premis hanya memaklumkan premis tidak menjual makanan berasaskan daging khinzir. Tidak boleh dianggap sebagai premis yang menjual makanan halal.

Seorang wanita mualaf, Allyssia Affandi yang pernah bekerja di restoran Cina sebelum memasuki Islam menceritakan pengalamannya berdasarkan bekerja di premis yang meletakkan papan tanda serve no pork.

kesucian Halal restoran Dan Pork Free

Kata beliau, walaupun papan tanda berkenaan tidak menghidangkan daging khinzir, namun hakikatnya di belakang tabir peralatan memasak yang digunakan masih lagi ‘bersentuhan’ dengan daging berkenaan sama ada daripada pisau, kuali atau pun minyak masak.

BACA: Guna Tulang Haiwan, Lebih 120 Jenama Penapis Air Diragui Status Halal

Tambah beliau, makanan yang menggunakan daging khinzir terasa berbeza dengan makanan yang tidak dicampurkan dengannya.

Kebanyakan daripada kita merasa yakin dengan adanya tanda berkenaan tanpa perlu berfikir lanjut mengenai kesucian halal restoran tersebut. Tambah lagi bila adanya Muslim lain yang turut makan di premis berkenaan, lagilah bertambah yakin.

Hakikatnya, yang dikatakan halal dengan papan tanda serve no pork, pork free dan no lard itu bukanlah yang benar-benar halal menurut piawaian Islam.

Sebelum ini, lebih 120 jenama penapis air diragui status halalnya. Baru-baru ini, Pensyarah Fakulti Syariah dan Undang-Undang, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM), Dr Mahyeddin Mohd Salleh memberitahu kajian daripada pihaknya mendapai lebih 120 jenama penapis air berada di pasaran Malaysia.

Dijual dengan harga jauh lebih murah berbanding penapis berjenama, jenama-jenama ini menggunakan bahan daripada tulang haiwan sebagai karbon aktif bagi menapis kotoran dan membekalkan kalsium pada air.

Kebanyakan daripadanya adalah jenama yang diimport dari luar negara terutamanya Taiwan dan China kebanyakan karbon aktif adalah daripada tulang haiwan yang dihasilkan China dan diragui status sembelihannya serta keberangkalian untuk tulang yang diambil daripada sumber haram atau syubhah juga adalah tinggi .

Sumber: The Star, Sinar Harian