Undang-Undang Larang Miliki Telefon Pintar Bawah Umur 21 Tahun

Individu Miliki Telefon Pintar Bawah Usia 21 Tahun Bakal Didenda Sehingga RM4,000 Di Negeri Ini

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

Undang-undang negara Barat ramai yang menetapkan 21 tahun sebagai umur matang belia mereka. Disebabkan itu jugalah belia yang berusia 21 tahun dilarang untuk menggunakan tembakau (merokok) dan memiliki senjata api.

Undang-undang had umur untuk belia 21 tahun ke bawah turut di tambah dengan larangan penggunaan telefon pintar jika usia belia belum mencapai 21 tahun.

Undang-undang yang baharu diperkenalkan di Vermont, sebuah negeri di negara Amerika Syarikat oleh Senator John Rodges kerana beliau berpendapat sebelum mencapai usia 21 tahun, individu berkenaan belum matang sepenuhnya untuk mengendalikan telefon pintar dengan selamat.

Dalam kertas cadangan tersebut, mereka turut menyatakan antara sebab yang menyebabkan cadangan itu diusulkan adalah kerana kes buli (peras ugut dalam talian) yang semakin meningkat.

Bukan itu sahaja, kes kemalangan yang melibatkan kereta kerana penggunaannya semasa memandu juga semakin tinggi di Amerika Syarikat terutamanya dalam kalangan remaja.

Undnag-Undang Larang Miliki Telefon Pintar Bawah Umur 21 Tahun 1

Menurut rang undang-undang tersebut, sekiranya individu bawah 21 tahun didapati memiliki telefon pintar, beliau mungkin akan berdepan dengan hukuman setahun penjara dan denda sebanyak USD1,000 (+-RM4,076).

Walaupun ada yang menolak dengan menyatakannya sebagai tidak masuk akal, rang undnag-undang ini sebenarnya bagi membuktikan had umur 21 tahun untuk pemilikan senjata api juga sebenarnya adalah tidak masuk akal.

Bagi Senator John, undang-undang memiliki senjata api juga sebenarnya sama dengan undang-undang memiliki telefon pintar dan keduanya sepatutnya dipertahankan sama rata.

Sumber: CNET